over_1 (33K) over_2 (42K) over_3 (111K)

In 1991 ben ik begonnen met beeldhouwen in diverse materialen. Al snel bleek echter mijn grote voorkeur voor werken in steen en ben ik mij daarin gaan specialiseren. De kracht en tegelijkertijd de gratie van steen spreken mij erg aan. Iedere steensoort heeft zo zijn eigen karakter en werkwijze. Zeker bij de hardere soorten wordt je geduld vaak op de proef gesteld, maar voor alle soorten geldt dat iedere tik onomkeerbaar is.
Vooral deze uitdaging maakt dat steen mijn voorkeur heeft en voor mij hét materiaal is om in te werken.

Ontwerpen is een heel gevoelsmatig proces. In mijn beginjaren maakte ik enkel abstract werk.
Een nieuw beeld begint bij mij vaak met een woord, een uitdrukking, een begrip, gevolgd door het maken van schetsen op papier of kleine kleimodellen, die uiteindelijk leiden naar het definitieve ontwerp dat ik vervolgens omzet in een driedimensionaal beeld van steen.
De keuze van de juiste steensoort voor ieder ontwerp is voor mij zeer belangrijk, het moet passen bij de achterliggende gedachte van het ontwerp.

Gebeurtenissen in mijn privéleven maakte dat ik vanaf 2008 met regelmaat naast mijn abstracte werk ook gestileerde vrouwentorso´s en -fragmenten ging maken, hierbij ga ik veel gevoelsmatiger te werk en werk ik en taille directe, oftewel het beeld ontstaat al beitelend.

Mijn beelden maak ik doorgaans handmatig, het directe contact met de steen vind ik het prettigst.
Tijdens symposia maak ik af en toe een uitstapje naar het machinaal werken in steen.

Na zo'n 11 jaar zeer intensief beeldhouwlessen gevolgd te hebben, zowel op vormgevend als technisch gebied en daarnaast ook dagelijks nog veel zelfstudie werd ik in 2003 gevraagd of ik les wilde komen geven bij De Uitwijk, het toenmalige Cultureel Studenten Centrum van Universiteit Utrecht (later samengevoegd met Parnassos).

Het bleek dat lesgeven heel goed bij mij paste en ik doe dit nog steeds met veel plezier. Beeldhouwliefhebbers de kans kunnen aanbieden om op ontdekkingsreis te gaan in de wereld van steen en vormgeving, ze kennis te kunnen laten maken met alle facetten van het vormgeven in steen biedt mij veel voldoening.

In 2008 stapte ik in een groot project in Culemborg, waar Stichting Werk aan het Spoel met een grote groep vrijwilligers bezig was om een fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie een nieuwe invulling te geven. Ik werd ook vrijwilliger en tevens partner van de stichting en heb op het fort een prachtig eigen beeldhouwatelier kunnen realiseren, waar ik van 2011 tot en met zomer 2020 mijn beelden maakte, beeldhouwlessen aanbood en 1 x per maand een open dag met galerie had.
In 2020 gooiden de coronamaatregelen roet in het eten, ik kon helaas niet langer op het fort blijven en heb ik mijn atelier moeten verhuizen naar mijn woonplaats Lienden.

Na een verbouwing thuis kon ik vanaf zomer 2021 de draad van het beelden maken en lesgeven weer oppakken en werk ik tegenwoordig in Lienden aan de voet van de Oude Rijndijk naast onze oude hoogstamfruitboomgaard.

In de loop der jaren ben ik in meerdere kunstenaarscollectieven, kunstenaarsverenigingen en stichtingen actief geweest. Ook maakte ik af en toe een uitstapje naar het buitenland, maakte ik werk in Noorwegen en exposeerde ik in Florence. Werk van mij staat bij particulieren, bedrijven door heel Nederland, in openbare ruimte en een aantal in het buitenland.