Anneke Wessels
Beeldhouwer

Geboortedatum: 14-01-1959
Geboorteplaats: Den Haag
E-mail: info@annekewessels.nl
Website: www.annekewessels.nl

Beeldhouwopleiding:
Vrije Academie, Werkplaats voor Beeldende Kunsten, Den Haag
De Steenwerkplaats, Odijk
Adriaan Seelen, Rijen
Artibus Centrum voor de Kunsten, Utrecht
Centrum voor de Kunsten, Goes


In 1991 ben ik begonnen met beeldhouwen. Tijdens mijn opleiding bleek als snel mijn grote voorkeur voor werken in steen. De kracht en tegelijkertijd de gratie van steen spreken mij erg aan.
Iedere steensoort heeft zo zijn eigen karakter en werkwijze. Zeker bij de hardere soorten wordt je geduld vaak op de proef gesteld, maar voor alle soorten geldt dat iedere tik onomkeerbaar is. Vooral deze uitdaging maakt dat steen mijn voorkeur heeft en voor mij hét materiaal is om in te werken.
Sinds 1998 ben ik als autonoom beeldhouwer werkzaam en heb ik samen met een groep beeldhouwers, die ik van opleidingen en exposities kende, een atelier in Wemeldinge opgezet waar ik tot eind 1999 aan mijn beelden werkte. Vanwege een baanverandering van mijn echtgenoot ben ik met mijn gezin eind 1999 naar Nieuwegein verhuisd. Na een korte tijd zonder atelier gezeten te hebben werd ik in oktober 2001 lid van het Montfoorts Kunstenaars Collectief en werkte ik in Montfoort aan mijn beelden in het atelier van het collectief.

Na van 2003 tot 2006 beeldhouwlessen gegeven te hebben bij De Uitwijk, Cultureel Studenten Centrum van Universiteit Utrecht, ben ik in 2006 begonnen met mijn eigen Atelier De Ereprijs in Nieuwegein, een atelier waar ik cursussen en workshops Beeldhouwen gaf. In 2006 maakte ik kennis met Stichting Werk aan het Spoel (SWS), een stichting die zich inzet om van Fort Werk aan het Spoel in Culemborg een culturele ontmoetingsplaats te maken. Vanaf januari 2007 ben ik als partner en adviseur van de stichting actief geweest in het hele ontwikkelingsplan voor het fort, dat resulteerde in de opening in september 2011 van Atelier Anneke Wessels in Bomvrij Gebouw A op het noordterrein van het fort, een beeldhouwatelier waar ik cursussen en workshops beeldhouwen in steen geef en waar ik voortaan aan mijn eigen beelden werk.

Werkstijl:
Abstract én gestileerd figuratief werk. In het abstracte werk streef ik naar eenvoud wat de vormgeving betreft en werk ik vaak thematisch.
Ontwerpen is een heel gevoelsmatig proces. Uitgaande van een woord of begrip maak ik meerdere schetsen of kleimodellen en werk naar een eindontwerp dat ik vervolgens omgezet in een driedimensioneel beeld van steen.
De keuze van de juiste steensoort voor ieder ontwerp is voor mij zeer belangrijk, het moet passen bij de achterliggende gedachte van het ontwerp.
Sinds 2008 maak ik naast mijn abstracte werk ook regelmatig gestyleerde vrouwentorso´s, hier ga ik veel gevoelsmatiger te werk en ontstaat het beeld al werkende.

Docentschap:
- Atelier Anneke Wessels, Culemborg, 2011 - heden
- Atelier De Ereprijs, Nieuwegein, 2006 t/m 2012
- Volksuniversiteit Culemborg De Nieuwe Doelen, Culemborg, 2005 t/m 2011
- Parnassos (voorheen De Uitwijk), Cultureel Studenten Centrum Universiteit Utrecht, 2003 t/m 2006

Nevenactiviteiten:
- Lid van DUS: De Utrechtse Steenbeeldhouwers, 2017 - heden
- Lid van Kunstenaarsvereniging WERKPLEK, 2017 - heden
- Coördinator Artist in Residence Atelier Werk aan het Spoel, 2014 - heden
- Planningsteamlid Cultuur Pagina Culemborgse Courant, 2014
- Deelnemer Stichting Linie Breed Ondernemen, 2013 - heden
- Lid nieuwe leden-commissie MKC, 2008 t/m 2012
- Partner Stichting Werk aan het Spoel, 2007 - heden
- Lid PR-commissie MKC, 2006 t/m 2012

Prijs:
- Publieksprijs Rabo-bank Lopikerwaard-atelierroute 2003

Symposia:
- April 2017: DUS Beeldhouwsymposium, Utrecht
- Juli 2009: Trondheim Stone Festival 2009, Trondheim, Noorwegen

Publicaties:
- Interview Radio M Utrecht tijdens programma "Aan Tafel", 16 februari 2009
- Artikel in Majisme Magazine, mei 2007
- Interview in Sculptural Pursuit (amerikaans beeldhouwmagazine), zomereditie 2006
- AD Groene Hart, 2 september 2005
- Catalogus 2005, 5de Biennale Internazionale dell’Arte Contemporanea, Firenze, Italië