Zomerworkshops 2019 Beeldhouwen in steen in
Atelier Anneke Wessels op Werk aan het Spoel


Data Zomerworkshops 2019:
Juli
woensdag
donderdag
vrijdag
zaterdag
zondag

24-7   
25-7   
26-7   
27-7   
28-7   
Juli / Augustus
woensdag
donderdag
vrijdag
zaterdag
zondag

31-7   
1-8   
2-8   
3-8   
4-8   
Augustus
woensdag
donderdag
vrijdag
zaterdag
zondag

14-8
15-8
16-8
17-8
18-8
   Dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur
   Per dag maximaal 8 deelnemers


Voor iedereen die op ontdekkingstocht wil gaan in de wereld van steen, voor jong en wat minder jong (voor beeldhouwen ben je nooit te oud), voor beginners, voor gevorderden en iedereen die wel eens wil weten hoe je nu toch zo'n beeld van steen kan maken.
In mijn 28 jaar ervaring als beeldhouwer heb ik al vele beeldhouwliefhebbers mogen begeleiden bij het maken van hun mooie creaties en ook deze zomer neem ik weer graag iedereen mee op deze spannende ontdekkingsreis.

U bepaalt zelf hoevéél dagen u wilt komen beeldhouwen én op welke data u komt beeldhouwen, u stelt dus uw eigen workshop samen.
Deelname kan al vanaf 1 dag. Bij deelname aan meerdere dagen kunt u ze verspreiden over alle 15 dagen.

Voorbeeld: Als u 5 dagen wilt komen beeldhouwen, kunt u ze natuurlijk alle 5 achter elkaar komen maar u kunt deze 5 (of meer) dagen ook verspreiden over alle dagen en de 3 maanden waarin ik ze aanbied, de gewenste data kruist u aan op het inschrijfformulier.

Op deze manier kunt u het beeldhouwen combineren met een andere activiteit: fietsen in de Betuwe, de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie bezoeken, meedoen aan een andere activiteit op Werk aan het Spoel, de stad Culemborg ontdekken etc. etc., te veel om op te noemen (zie ook helemaal onderaan deze pagina).
En mocht u deze zomer door moeten werken: in de 3 periodes vallen 3 weekenden zodat u toch kunt komen beeldhouwen.

Er wordt zo veel mogelijk buiten gewerkt, het atelier heeft een prachtig uitzicht op rivier De Lek en de uiterwaarden.
Bij regenweer wordt er buiten onder partytenten of binnen in in het atelier gewerkt en blijft er dankzij de ligging van het atelier nog steeds een grote verbinding met het fort en de natuur.

Alle workshops zijn geschikt voor zowel beginners als gevorderden, iedereen werkt op zijn/haar eigen niveau. Er wordt zowel vanuit de vorm van de steen als aan de hand van een ontwerp in klei of schets op papier gewerkt, al naar gelang de steensoort en je keuze. Er wordt enkel handmatig gewerkt. Zowel de techniek als de vormgeving krijgen aandacht.


beeldhouwen

in steen

met mooi uitzicht

Programma:
09.45—10.00: aankomst / ontvangst met koffie/thee
10.00—12.30: beeldhouwen
12.30—13.30: lunch
13.30—16.30: beeldhouwen
16.30—17.00: opruimen/nabespreken

Bij aanmelding voor 1 dag: Voor zowel beginners als gevorderden.
Beginners: ervaring is niet vereist, deze workshop met name bedoeld voor wie wil proeven aan het beeldhouwen. Bij deelname aan 1 dag werkt u met speksteen en maakt u in 1 dag van een klein stukje ruwe speksteen uw eigen unieke gepolijste beeldje.
Speksteen is een zachte steensoort die makkelijk te bewerken is, er wordt niet met beitels in gewerkt. Door te raspen, snijden en schuren geeft u vorm aan uw stukje steen, vervolgens gaat u uw beeldje mooi glanzend polijsten. U gaat aan het eind van de dag naar huis met een leuk resultaat.
Gevorderden kunnen ook in hardere steensoorten en met beitels werken. Keuze uit alle steensoorten (zie bij “steen”). Ook is het mogelijk om een beeld in wording waaraan u thuis werkt en waarmee u vastgelopen bent naar de workshop mee te brengen, ik help u die dag dan weer op weg. Heeft u een blok steen thuis staan en weet u niet hoe te beginnen? Neem het mee en ik help u met de opzet. Graag dan even op het inschrijfformulier aangeven dat u zelf een steen meebrengt en welke steensoort het is.


leuke resultaten bij deelname aan 1 dag

buiten beeldhouwen

met uitzicht op de Lek

Bij aanmelding voor 2 dagen: Voor zowel beginners als gevorderden.
Beginners werken in speksteen, maar kunnen dan wel in een groter stuk speksteen werken.
Voor gevorderden: idem als bij 1 dag.

Bij 3 of meer dagen: Voor zowel beginners als gevorderden.
Beginners kunnen naast speksteen ook werken in steensoorten waarin met beitels gewerkt wordt zoals albast, serpentijn en Franse kalksteen. In een meerdaagse workshop is veel aandacht voor zowel de techniek als de vormgeving. Wilt u uw eigen tuinbeeld van Franse kalksteen maken reken dan op ongeveer 5 á 7 dagen.
Voor gevorderden: idem als bij 1 dag.

Steen:
In het atelier is speksteen, albast, serpentijn, Franse kalksteen en Belgisch hardsteen te koop, de prijs is afhankelijk van de steensoort en het gewicht. Heeft u specifieke wensen neem dan vooraf contact met mij op. In het atelier zijn alle gereedschappen voor het bewerken van de steen aanwezig.
U kunt ook uw eigen steen of een beeld in wording, waarmee u verder geholpen wilt worden, naar de workshop meebrengen.

Prijs:
€ 80,- p.p.p.d., bij deelname aan 1 dag, incl.klein stukje speksteen van handformaat, exclusief lunch
€ 76,- p.p.p.d., bij deelname aan 2 t/m 4 dagen, exclusief steen en lunch
€ 72,- p.p.p.d., bij deelname aan 5 of meer dagen, exclusief steen en lunch
Alle workshops zijn inclusief gebruik van werkbokken, gereedschap, onbeperkt koffie, thee, frisdrank en koekjes o.i.d.


Lunch:
U kunt uw eigen lunch meebrengen of naar eigen keuze de workshop uitbreiden met een lunch van Restaurant Caatje aan de Lek, zij variëren dagelijks het lunchmenu dat bestaat uit 2 goed belegde broodjes of ambachtelijke boterhammen met bijvoorbeeld een krentenbol met roomboter en Caatjes noten-karamelkoek o.i.d., € 10,- p.p..
Koffie en thee is in de workshop inbegrepen en wordt de hele dag door geschonken.
Als u meerdere dagen komt geeft u alleen voor de eerste dag op het inschrijfformulier uw lunchkeuze aan, de overige dagen kunt u uw lunchwensen doorgeven in het atelier.
https://caatjeaandelek.nl/


het atelier

het atelier

de lunch

Aanmelden/Contact:
Klik hier voor het inschrijfformulier. Dit formulier is ook af te halen in het atelier op de Open Galerie Dagen: 1ste zondag van de maand van 11.00 tot 17.00 uur en tijdens cursusuren (zie de cursuspagina). Aanmelden voor de Zomerworkshops van Atelier Anneke Wessels kan dan via info@annekewessels.nl.
Inschrijving geschiedt op volgorde van binnenkomst van aanmelding.
Voor vragen kunt u contact opnemen met Anneke via info@annekewessels.nl of 06 4986 0575.


Locatie:
Atelier Anneke Wessels, fort Werk aan het Spoel, Goilberdingerdijk 40a, Culemborg. Het fort ligt even ten westen van Culemborg. Het atelier is gevestigd op het noord terrein van het fort, aan de kant van de Lek, in het monumentale Bomvrij Gebouw Noord (op de tekening hieronder het gebouw bij de witte pijl) en heeft een schitterend uitzicht op de Lek en haar uiterwaarden. Bij mooi weer wordt er buiten op het terrein voor het atelier gewerkt, bij regenweer wordt er buiten onder partytenten of binnen in het atelier gewerkt en blijft er dankzij de ligging van het atelier nog steeds een grote verbinding met het fort en de natuur.

Kijk voor een impressie van het buitenterrein van mijn atelier bij de Video's op mijn: Facebook pagina.

   

Parkeren:
Auto’s kunnen (gratis) worden geparkeerd op de dijk en op het grasveld naast het restaurant.
Brengt u zelf (zware) steen mee, dan kunt u de transportkar van het atelier gebruiken voor heen en weer transport van de steen van de parkeerplaats naar het atelier.
Komt u niet van ver, neem dan de fiets. Bij het station in Culemborg kunt u een OV-fiets huren, kijk hiervoor op: https://www.ns.nl/deur-tot-deur/ov-fiets/huren-bij-een-bewaakte-fietsenstalling.html

Overnachten:
Komt u van ver en meerdere dagen? Vraag Anneke naar een lijst met B&B’s en campingadressen in de omgeving van het atelier. U boekt zelf de overnachting van uw keuze.

Tussendoor:
Als u meerdere dagen komt kunt u ook één of meerdere pauze-dag(en) inlassen voor:

Een natuurwandeling:
Geniet van de natuur op en rond het fort. Ga bijvoorbeeld eens fijn in de uiterwaarden wandelen. Volg bijvoorbeeld het Jan Blankenpad, dit pad leidt langs ‘twaalf momenten van Waterkracht’, voor meer informatie zie: https://www.janblankenpad.nl/.


 

de uiterwaarden

 

Liniepontje:
Maak een boottochtje met het Liniepontje. In de zomermaanden vaart voor voetgangers en fietsers het Liniepontje tussen de forten Everdingen, Werk aan de Groeneweg en Werk aan het Spoel. Kijk voor informatie op www.uiterwaarde.nl/pontjes/neder-rijn-lek/liniepont


 

varen met het Liniepontje

   

Werk aan het Spoel:
In de zomermaanden wordt door Stichting Werk aan het Spoel allerlei culturele activiteiten georganiseerd. Van april tot oktober kunt u iedere 1ste zondag van de maand om 14.00 uur verzamelen bij het restaurant voor een rondleiding door een gids, kijk hier voor informatie.

Vragen:
Heeft u nog vragen stuur dan een email naar: info@annekewessels.nl.nl of bel naar 0344 795 265 of 06 49860575.

Klik hier om terug te gaan naar het cursusoverzicht.